Skip to Content

conflict

33 maart- 17 mei
Last but not least, Ted Noten en Kalkidan Hoex zijn de docenten van ons volgende project. We trappen weer af met een aantal workshops. Het is weer grappig om te merken hoe anders deze twee te werk gaan in vergelijking tot de vorige docenten. Ik merk dat ik soort van in de ‘we gaan knallen-stand sta’ en dat ik even moet zoeken naar de uitknop. Maar…de diversiteit van docenten is iets wat ik iedere keer weer erg waardeer. Ik ben benieuwd waar we met Ted en Kalkidan terecht komen.

We beginnen dit project met een honderdtal afbeeldingen waarvan Ted en Kalkidan ons vragen combinaties te kiezen die een conflict uitbeelden. Conflict, een thema waarmee je alle kanten op kan. Het hele leven bestaat uit conflicten, conflicten in jezelf of conflicten ver van huis. Een thema waarbinnen veel mogelijkheden te vinden zijn. Het is dan ook mooi om te zien hoe verschillend iedereen zijn afbeeldingen kiest. Ook verrassend dat het mijn gekozen conflicten naadloos lijken aan te sluiten bij de eerdere thema’s die in mijn werk terug komen. Mijns inziens hadden de gekozen afbeeldingen betrekking op  het wel of niet laten zien van de realiteit.

Conflict en Hiding werden voor mij de thema’s om mee aan de slag te gaan. Ik had wat moeite met op gang komen.  Waar ik tijdens het project met Ruud en Estella vooral veel ben gaan maken, zonder in eerste instantie veel na te denken over eventuele thematiek, begon ik dit project meer vanuit het hoofd. Ideeën rond het thema conflict en hiding borrelden in mijn hoofd. Beelden vormden zich en werden door mij interessant gevonden of niet. De beelden waarvan ik dacht dat er wel wat in kon zitten ging ik maken en tijdens het maken borduurde ik voort en verbeterde ik het werk. Al vrij snel kwam ik tot een onderwerp dat voor mij zowel met conflict als met hiding te maken heeft, schaamte. Schaamte is eigenlijk waar ik in eerder werk ook mee bezig was, maar wat nu ook weer boven kwam drijven. Lichaam- schaamte en Goud-schaamte, de twee onderwerpen waar ik ook over aan het schrijven ben voor mijn pre-thesis. Het komt allemaal samen, het kan niet mooier….zou je denken :-).

Het is een zoektocht naar een goede balans, wanneer is het werk klaar, wanneer moet ik stoppen met ‘poetsen’ en ‘mooi-maken’? Jarenlang werkte ik aan sieraden om de mensen te pleasen, men moest het mooi vinden. Nu ben ik op zoek naar dat schurende stukje, hoe maak je een werk dat iets onbehagelijks heeft, hoe zorg je er voor dat de toeschouwer voelt wat er bedoelt wordt, zonder meteen enorm te shockeren. Iets moois maken, wat eigenlijk ongemakkelijk is. Een interessante zoektocht, en ik ben er nog niet. Gelukkig mag ik nog even verder stoeien.

Het werk dat ik maakte tijdens dit project was heel divers, maar voor mij zit er een duidelijk thema in. Ik ben reuze benieuwd wat jullie er van vinden :-).