Skip to Content

fieldtrip

Een heus schoolreisje is wat ons te wachten staat de komende dagen. Door verschillende docenten zullen we gevoed worden met kunst, creativiteit, enthousiasme, inspiratie. Ik kijk er naar uit, kom maar op!

Dag 1 starten we in het atelier van Ted Noten in ‘s Hertogenbosch, wat een prachtige locatie en wat valt hier veel te bewonderen. Ted geeft uitleg over zijn manier van werken aan de hand van een aantal indrukwekkende werken. Vervolgens vraagt hij ons vooral rond te struinen en vragen te stellen over wat we zien of waarover wij meer willen weten. Ted staat te glimmen in zijn atelier, dit is zijn speeltuin, dat is wel duidelijk, heerlijk!
Samen lopen we naar Design Museum Den Bosch voor een tour door de expositie ‘Screenwear, exploring digital fashion’. Eerlijk gezegd, kan ik hier niet zo veel mee. Wat moet je met digitale mode op een runway? Een toepassing die ik wel interessant vond was die van het conserveren. Een hele oude jurk, die totaal vergaan was, maar wel belangrijk voor de geschiedenis, kan door middel van de nieuwste technieken, toch tentoongesteld, bewonderd en bestudeerd worden.

Na een fijne lunch lopen we door naar het Noord Brabants Museum voor de tentoonstelling van Wim Delvoye, ‘labor of love’. Je proeft in deze expositie de liefde voor het ambacht en het handwerk. Allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven worden getransformeerd zodat je nog eens extra moet kijken. De getatoeerde varkens kan ik niet zo waarderen, in tegenstelling tot zn anal kisses. Een lastige vraag komt naar boven. Wanneer wordt iets een trukje en moet je er dan mee stoppen? Of ga je daarmee door om geld te kunnen verdienen om  financiele ruimte te creeren voor nieuw onderzoek en werk? Ik denk dat dit een lastige balans is, waar iedere kunstenaar zn eigen route in zal moeten kiezen.

De tijd dringt, we lopen nog snel even naar de Sint-Jans katehedraal, waar je kan bellen met de engel en waar we binnen allemaal prachtige ornamenten zien die mensen de kerk hebben geschonken voor hun beterschap. Nog even langs het Jheronimus Bosch museum, we gaan niet naar binnen omdat het sluitingstijd is, maar bekijken het enorme beeld dat voor de deur staat, gemaakt door onze andere docent Ruudt Peters.

We laten Ted Noten achter in Den Bosch en vertrekken met z’n allen naar Amsterdam. Met mijn klasgenoten zit ik in een prima hostel bij het Oosterpark.

Dag 2 gaan we op pad met Liesbeth den Besten. We beginnen met het altijd indrukwekkende Rijksmuseum, waar we nu echter alleen de bovenste verdieping gaan bekijken. Een expositie samengesteld door Irma Boom. In deze expositie zien we een deel van de door Irma Boom gemaakte boekwerken en de bronnen van haar inspiratie. Mooie werken en in bijna alle gevallen snap ik heel goed hoe ze de inspiratie verwerkt heeft in het boek. Het minpunt van deze expositie is echter dat een boek een boek is; een boek moet je voelen, aanraken en door kunnen bladeren. In deze expositie zitten alle prachtige exemplaren veilig in transparante kunstof boxen. Op die manier worden de boeken op een kunstmatige manier tot kunst verheven, terwijl ze dat in mijn optiek niet nodig hebben. Ik snap dat ze niet honderen mensen door de boeken kunnen laten bladeren, maar toch….jammer is het wel.

Na het Rijksmuseum gaan we langs bij galerie Rob Koudijs, daar wacht Katja Prins op ons. Zij verteld over de expositie die ze daar op dit moment heeft en over haar manier van werken. Katja is heel open over het feit dat het niet altijd makkelijk is om als maker van contemporary jewellery rond te komen, en dat je mensen om je heen nodig hebt met wie je kunt samenwerken. Helaas krijgen we ook te horen dat Galerie waar we zijn stopt met het zijn van een fysieke galerie. De kosten zijn te hoog als ze deze vergelijken met het aantal bezoekers. De galerie gaat een andere weg inslaan, met pop-ups en af en toe een kunst-beurs.

Na een chaotische snelle lunch gaan we voor een bliksembezoek naar het atelier van Aldo Bakker. Aldo gaat een deel van de lessen van MASieraad op zich nemen, dit is een mooie manier om even kennis te maken. Op zijn website lees je dat zijn verfijnde gebruik van vorm, materiaal en kleur in balans is met een bijna verontrustende vasthoudendheid. Dat is ook wat ik zie in zijn atelier, alles lijkt te kloppen, overal is tot in extreme details over nagedacht en niks lijkt aan het toeval te zijn overgelaten. Ik verwacht dat Aldo, met zijn andere manier van kijken en werken een mooie aanvulling zal zijn op het docententeam.

Wij zijn uitgenodigd om met Liesbeth mee naar huis te gaan en haar sieraden collectie te bekijken. In één woord fantastisch! Wat een brede verzameling, van hele oude sieraden tot heel modern werk. Ik heb geen idee hoelang we daar zijn, alle tijdsbesef is weg als de ene na de andere lade opengaat met interessante werken en goede verhalen.

Het is al lang donker als we weer door de Amsterdamse straten lopen op zoek naar een tentje om te eten. Wat een enorme bult informatie kregen we vandaag, lekker slapen zo :-).

Last but not least gaan we dag 3 op pad met Ruudt Peters en ‘zijn’ Leo (Versteijlen, architect) Op de fiets crossen we door Amsteram, wat op zich al een hele onderneming is, we stoppen hier en daar om werken te bekijken die Leo als architect heeft uitgevoerd of werken die Leo en Ruudt samen hebben bedacht. Ook hier is, met name na een bezoek aan alleskunner Robert, duidelijk dat je mensen om je heen moet verzamelen die je kunnen helpen met het realiseren van sommige projecten. En zoals Leo het zo mooi weet te zeggen, ze hebben ook erg veel aan elkaar, hij en Ruudt, ze weten elkaar te stimuleren en motiveren om hun werk op een hoger plan te krijgen.

We zien onder andere een prachtige, uit strips opgebouwde transparante, poort, voor een gebouw met een binnentuin. We bezoeken het alchemieproject aan de gevel waarbij het regenwater via enorme brokken metaal de gemaakte putjes in het troitoir in druppelt, we zien de balkons van een flat voor sociale woningbouw. Deze balkons hebben allemaal referenties naar de verschillende culturen, maar alles overlapt, als je er langs fietst is het een grote beweging van structuren en diepte.
We lunchen fijn in de Oranjekerk, waar Ruudt en Leo ook veel werk hebben gedaan. De buitenste toegangsdeur en de muur eromheen zijn bekleed met tastende handen. Wat is er in deze kerk aan de hand? Binnen op het altaar staat een enorme bijbelwand, alle 1164 bladzijden, van de vroegere kanselbijbel, zijn in zeven schermen van kunststof opgenomen en ‘uitgelegd’. Deze bijbelwand, die ontworpen is door Ruudt en Leo, vormt een steun in de rug voor hen die het Woord verkondigen en schermt het tegenlicht af voor de kerkgangers. Een prachtig werk, waarvan we leren dat ook dit, net als vele andere zaken, er niet zo goed uit had gezien zonder alleskunner Robert.

We stappen weer op de fiets en voor hen die het nog niet koud hadden, nu wordt het toch wel erg fris….we fietsen naar de zuidas, daar waar Amsterdam nog enorm aan het ontwikkelen is. We beklimmen het gebouw Valley ontworpen door Winy Maas van MVRDV.

Valley is een echte blikvanger, dankzij de gedurfde en eigenzinnige architectuur. Het gebouw heeft veel  terrassen met weelderige beplanting. Valley draagt bij aan de wens van de gemeente om Zuidas te ontwikkelen tot een gemengde stadswijk voor wonen, werken en verblijf. Vanaf de begane grond tot en met de zevende verdieping bevinden zich kantoren, ruimte voor cultuur, retail, horeca en de toegang tot de woontorens. Het zal allemaal best, en het is mooi bedacht, maar ik ben blij dat ik lekker weer naar mijn eigen huis kan in het fijne Deventer.