Skip to Content

Munich Jewellery week

Als studenten van MASieraad hebben we gezamenlijk besloten mee te doen aan de Munich Jewellery Week 2023. Wij zullen ons werk presenteren van van 7 t/m 11 maart. Maar voordat we daar zijn, moet er heel wat overlegt en afgesproken worden. Een behoorlijke uitdaging voor een groep van 14 kunstenaars ;-).

We hebben besloten dat het slim is om onze groep op te delen in kleinere subgroepen. Dus een paar mensen voor het ontwerpen van de display, een curator team die zorgt voor teksten, een communication group voor teksten mbt tot de buitenwereld, de money group regelt de financiele middelen en houdt de balans in de gaten, een shop group voor ons te bouwen winkeltje, een host team die gaat zorgen voor koffie en alles wat daar bij komt kijken. Het lijkt slim om alles zo te doen, echter mist de communicatie tussen de groepen een beetje, waardoor mensen op elkaar gaan zitten wachten. Ook zitten beide jaargangen met deadlines in de week vóór Munchen, dat maakt ook dat men weinig tijd heeft om te overleggen en zaken te regelen. In een gezamelijk overleg komen we uiteindelijk tot de titel Potluck: Burp, Potluck omdat dat herkenbaar is van vorig jaar en Burp omdat ieder zn eigen oprisping (in de breedste zin van het woord) kan laten zien. Ook beslissen we dat iedereen in principe 1 werk laat zien, of meerdere kleine werken, maar je hebt ongeveer 50cmx50cm voor je presentatie.

Gelukkig hebben de tweedejaars goed contact met de verhuurder van de lokatie van vorig jaar en mogen wij dat dit jaar weer gebruiken. Die Westende Alte Apotheke, op foto’s ziet het er goed uit. Ik heb mij aangesloten bij het design team en samen gaan we aan de slag met ontwerpen van het uiterlijk van onze expositie. We moeten werken met minimale middelen, en rekening houden met het transport. Uiteindelijk verzinnen we redelijk eenvoudig te maken tafels, bestickering voor de vloer en de ramen, maar ook handdoekjes voor in de schorten van de suppoosten en kussentjes voor in de zitjes. Het is een mooi compleet plaatje op de plattegrond, afwachten hoe het in Munchen zal uitpakken.

Maandagochtend 6 maart rijdt ik met mijn co-driver Jana naar Munchen, de reis is lang, maar we vermaken ons goed. ‘s Avonds aangekomen hebben we meteen alles uitgeladen bij onze locatie en hebben we een parkeerplek gezocht voor mijn lieve gebakje. Dat bleek wel de moeilijkste opgave van de dag. Moe maar voldaan loop ik met mijn tas naar de Bed en Breakfast waar ik met mijn klasgenoten deze week zal verblijven. Een prima plek, zo blijkt.

Dinsdag is een lange hectische dag van veel regelen en het opbouwen van de expositie en onze winkel. Het is lastig om de taken goed te verdelen, waardoor sommigen het gevoel hebben alles te moeten doen terwijl anderen ‘staan te lummelen’, soms voel je wat ergenissen, maar aan het einde van de dag staat alles en is iedereen eigenlijk wel tevreden. We kunnen van start!

Iedere volgende dag is er schema waarop iedereen tijden heeft ingeschreven om te suppoosten, dit werkt wel goed. We hebben meteen aanloop van geïnterresseerden, mensen maken een praatje, drinken wat en kijken rustig rond. En zo gaat dat de hele week door, soms is het rustig, andere momenten is het heel erg druk. Daarom is het fijn dat er altijd minimaal 3 mensen aanwezig zijn. Op donderdagavond hebben wij onze opening gepland, en deze is enorm goed bezocht.

Gedurende de week praat ik regelmatig met mensen over mijn werk, wat een goede oefening is in het pitchen van waar ik mij nou zoal mee bezighoudt. Zelfs in het engels gaat mij dat steeds beter af. Ik weet zelfs wat werk te verkopen :-). Als ik niet aan het suppoosten ben, fiets ik op mijn gehuurde fiets door Munchen en ga ik bij ontzettend veel exposities langs. Ik zie veel, heel veel werk. Soms loop ik alleen even rond, soms maak ik een praatje met de exposanten. Ik maak regelmatig foto’s maar de camera van mijn telefoon heeft een beschadiging, wat nogal jammer is. Ik moet er nog eens induiken om de juiste namen bij de juiste foto’s te zoeken. Het zien van al die verschillende kunstenaars deed mij wel beseffen dat dit is wat ik wil, hier wil ik onderdeel van zijn. Deze wereld van de Contemporary Jewellery.