Skip to Content

op kot

26 september – 05 oktober
Voor de dagen dat ik in Hasselt ben heb ik een kamertje gevonden van 11m2 voor een leuk prijsje. Ik zit in een studentenhuis met 50 studenten. Uiteraard ben ik verreweg de oudste, maar dat mag de pret niet drukken. Mijn medebewoners lijken het wel grappig te vinden dat ik daar ook rondloop.

De eerste lesperiode bestaat vooral uit theorie over verschillende onderwerpen. De periode wordt begeleid door Liesbeth den Besten en Alena Alexandrova. We bezoeken verschillende musea en galeries, krijgen verschillende lezingen en mogen ons buigen over een aantal interessante teksten.

We bezoeken bijvoorbeeld het Africa museum in Brussel, waar we prachtig werk te zien krijgen maar je niet ontkomt aan de vraag of dit de juiste manier is om werk uit de tijd van de kolonisatie te tonen. We gaan ook op bezoek bij beeldend kunstenaar Lodie Kardouss. Zij geeft ons een inkijk in haar manier van werken en de spannende combinatie van sieraden/ dans/ lichaam/ performance.

Op vrijdag hebben we een intensieve workshopdag onder leiding van Pravu Mazumdar. De workshop ‘Words and Things’ leert ons door allerlei oefeningen hoe je naar een object kijkt en op welke manier je zaken kan beschrijven, met taal en met beeld.

De week erna gaan we naar Antwerpen en bezoeken we onder andere het MAS en bekijken de indrukwekkende tentoonstelling ‘Kunst uit precolombiaans Amerika’. Deze wereldberoemde collectie, ontstaan door het jarenlang verzamelen van Dora Janssen-Arts, vertelt over de bijzondere band tussen de mens en de wereld van goden, voorouders en geesten in het Amerika van vóór de verovering door Europa.

Ook gaan we langs in de indrukwekkende werkplaats van Octave van de Weghe, mede eigenaar van Studio Do. Studio Do maakt sieraden en objecten vanuit het ruwe gesteente, waarbij de ruwe steen regelmatig onderdeel blijft van het sieraad. Een interessante kijk op het sieraad.

De eerste periode ‘op kot’ is wel even wennen. We hebben een prachtig, maar intensief programma en daarbij moet ik wennen aan de nieuwe stad, nieuwe mensen en het feit dat de voertaal engels is. Ik ben kapot als ik ‘s avonds in mijn kamertje kom en wil vooral even niet te veel meer nadenken. Maar wat voel ik mij een student, en wat geniet ik van alle nieuwe dingen die ik met volle teugen opzuig!

Vanaf volgende week gaan we het maakproces in, met Gijs Bakker en Louise Schouwenberg, ik kijk er erg naar uit!